top of page

COVID-19 INFO

Voor de aankomende Academische Openingszitting op donderdag 22 september 2022 zijn er momenteel geen Covid-19

maatregelen van toepassing. Indien er opnieuw maatregelen worden ingevoerd kan onderstaande informatie nuttig zijn. 

Wat is het Covid Safe Ticket (CST)?

Het Covid-certificaat was in de eerste plaats bedoeld om reizen binnen de EU mogelijk te maken. Sinds 13 augustus 2021 wordt het echter ook ingezet om in België grote evenementen (van 1.500 tot 75.000 bezoekers) op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. Er wordt dan de naam ‘Covid Safe Ticket (CST)’ gebruikt. Uw Covid-certificaat wordt dan een extra toegangsvoorwaarde naast uw toegangsticket om toegang te krijgen tot Covid Safe massa-evenementen.

Bij het scannen van uw certificaat moet u ook een identiteitsdocument kunnen voorleggen ter controle dat het certificaat dat u toont van u persoonlijk is. Wees dus steeds in het bezit van een identiteitsbewijs. Een rijbewijs mag ook.

 

Wie komt in aanmerking voor een geldig Covid Safe Ticket (CST)?

 

Je krijgt een geldig Covid Safe Ticket (CST) met:

  1. een vaccinatiecertificaat (meer dan 2 weken volledig ingeënt);

  2. een herstelcertificaat van minder dan 6 maanden (positieve PCR-test tussen 11 en 180 dagen geleden);

  3. een testcertificaat:

    • een PCR-test met een negatief resultaat (met staalafname maximum 48 uur geleden);

    • een snelle antigeentest met een negatief resultaat (met staalafname maximum 24 uur geleden);

    • In het geval van een testcertificaat is het certificaat geldig tot het einde van de kalenderdag waarop het certificaat vervalt.Ik heb reeds een Europees coronacertificaat. Moet ik dan een Covid Safe Ticket (CST) aanvragen?

Het Covid Safe Ticket (CST) gebruikt dezelfde QR-code als het Europees coronacertificaat. Deze codes zijn identiek. Er is dus geen aparte aanvraagmethode of -prodecure voor het CST. Indien je reeds beschikt over dit certificaat, hoef je dus geen bijkomend document aan te vragen.


Hoe vraag ik het Covid Safe Ticket (CST) digitaal aan?

Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan het Covid Safe Ticket (CST) digitaal aanvragen via de CovidSafeBE-app en op websites zoals Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen heeft u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
Personen zonder Belgische eID maar met BIS-nummer kunnen ook hun digitale sleutels activeren en aanmelden. Ook aanmelden via eIDAS (nieuwe Europese aanmeldmethode) is mogelijk.


Wordt mijn privacy gerespecteerd bij de controle van het Covid Safe Ticket (CST)?

Bij het scannen van jouw Covid Safe Ticket (CST) worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator of bewakingsfirma. Zij krijgen enkel jouw naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of het certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen. Op de scantoestellen worden er geen gegevens van bezoekers bewaard.


Is een screenshot van mijn Covid Safe Ticket (CST) geldig?

Neen. Je moet het Covid Safe Ticket (CST) tonen via de CovidSafeBE-app of op papier.


Kan ik zelf de geldigheid van mijn Covid Safe Ticket (CST) controleren?

Via de CovidScanBE-app (die je gratis kan downloaden) kunnen certificaten snel en vlot gescand worden. Vraag dit eventueel aan een vriend of familielid.


Kan ik mij ter plaatse laten testen?

 

Neen. Als u geen Covid Safe Ticket heeft dient u zichzelf te laten testen (maximaal 48 uur op voorhand). Zelftesten zijn niet geldig.


Moet ik een mondmasker dragen in de zaal en tijdens de receptie?

Neen. Eens je het controlepunt van het Covid Safe Ticket (CST) succesvol bent gepasseerd, kom je in een veilige zone waar de regels m.b.t. mondmaskers en social distancing worden versoepeld. Concreet betekent dit dat je geen mondmasker hoeft te dragen en geen anderhalve meter afstand moet houden. De Openingszitting zal dus op een normale manier verlopen.
Let op: op de parkings en de weg tot het controlepunt in het Cultuurcentrum Hasselt gelden de normale coronaregels wel. Daar moet je dus een mondmasker dragen en afstand houden.


Waar vind ik meer officiële informatie over het Covid Safe Ticket (CST)?

 

De overheid communiceert de regels m.b.t. het Covid Safe Ticket (CST) via verschillende websites:

bottom of page